Wie ben ik?

Mijn visie

 

Als klein meisje ben ik begonnen met paardrijden. Een hobby die al jarenlang een groot deel van mijn dagelijkse leven vult. Spelenderwijs heb ik leren paardrijden. Naarmate ik ouder werd, was ik niet alleen geïnteresseerd in het rijden, maar vroeg ik mij steeds vaker af waarom een paard een bepaalde beweging wel of niet kan maken. Waarom rijdt het ene paard zo een appuyement, terwijl het andere paard moeite heeft met de galop op zichzelf? Ligt dit aan blokkades vanuit mijn kant, komt dit door het paard of komt het misschien door de samenwerking tussen de ruiter en het paard?

Nadat ik in 2017 de HBO opleiding fysiotherapie had afgerond, wilde ik doorgaan met de post-HBO-opleiding Dierfysiotherapie, om uiteindelijk de focus op paarden te leggen. Naast het volgen van de opleiding dierfysiotherapie, ben ik gaan werken als fysiotherapeut voor sporters en als fysiotherapeut in de ouderen zorg. Hierbij merkte ik dat fysiotherapeuten een belangrijk onderdeel zijn in het dagelijks leven van mensen. Fysiotherapie gaat verder dan alleen het stukje behandelen van de cliënt. Juist de tips en het management eromheen is enorm belangrijk. Tijdens het revalidatieproces van een humane sporter vertel ik wel eens: “Het is belangrijk om de samenwerking aan te gaan”. De fysiotherapeut helpt je in het begin op weg, maar uiteindelijk moet de cliënt het zelf afmaken. Wij hebben tenslotte maar één keer per week een half uur de tijd om invloed uit te oefenen op de klacht, terwijl de cliënt dit zelf vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week heeft.

Voor fysiotherapie in de hippische wereld geldt precies hetzelfde. Het management van het paard is een belangrijk aspect. In het verleden heeft men het paard gedomesticeerd. Hierbij heeft de mens de taak op zich genomen om het management van het leven van het paard te leiden. Er ontstond een samenwerking tussen mens en dier.

Wanneer er een samenwerking ontstaat moeten beide partijen, in dit geval de mens en het paard, goed op elkaar zijn afgestemd. Op het moment dat hier een disbalans ontstaat, door bijvoorbeeld miscommunicatie, een verkeerd management of lichamelijke klachten bij een van de partijen, ondervindt de samenwerking nadelige gevolgen.

Ik vind het belangrijk dat het paard pijnvrij kan bewegen en wil hierin graag mijn steentje bijdragen met dit mooie vak.